Csokiskalács a négyzeten- a babka
Hogy honnan származik ez a mennyei sütemény? Vannak akik szerint lengyel húsvéti kalács, de valószínűbb hogy a zsidó konyha hagyományából ered. Akárhogy is van, néhány éve ismét nagyon népszerű, és ez nem véletlen, hiszen elképesztően finom.
Mi a különbség a babka és a sima kakaós kalács között? Nagyon is sok! A babkát másképpen kell formázni- a kinyújtott lapot fel kell tekerni és megkenni, mint a bejglit vagy a csigát, de utána a feltekert tésztát ketté kell vágni hosszában és egymásba kell fonni a két felét.
Ez adja az esztétikai élményt, és ettől fognak szertelenül rétegződni a csokoládé- és tésztacsíkok. A másik lényeges különbség a rengeteg töltelék, ami tényleg akkor az igazi, ha szó szerint rengeteg! Az utolsó simítás pedig a tetejére kerülő szirup, ami már túlzásnak hathat, de a csokoládé sűrűségét és keserűségét balanszírozza egy édesebb irányba, és nem mellesleg gyönyörűen csillogóvá teszi a tésztát. Vigyázat, addiktív! J
Az első babkánkat Pinczel Orsi receptje alapján készítettük, annyi változtatással, hogy az élesztős tészta helyett kovászos tésztát használtunk. Hálásan köszönjük!
https://www.mindmegette.hu/husveti-babka.recept/
|