Teljes kiőrlésű kovászos rozskenyér
A kovászhoz:
50 gr aktív kovász
50 gr kenyérliszt
50 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr víz
A kovász 5-8 óra alatt duplájára nő.
Összekeverjük 400 gramm vízzel, utána hozzákeverünk 1 tk mézet, 150 gr kenyérlisztet és 350 gr teljes kiőrlésű rozslisztet. (Nem kell dagasztani.)
Fél óra múlva, vizes kézzel kiszedjük a tálból a tésztát, meghajtogatjuk, megformázzuk, körbelistezzük és alaposan kilisztezett nádszakajtóban ( a nádszakajtótól szép mintás lesz) szobahőmérsékleten mintegy három órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben kb 50 perc alatt sül meg: előmelegített jénaiban lefedve 20 percig 220 fokon, 25-30 percig 200 fokon fedő nélkül.
Pár percig hagyjuk a jénaiban hűlni, utána rácsra borítva. Teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni. Kicsit krémes állagú, sokáig eltart.
|